FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Bulgarian (Български)English (United Kingdom)

Нашите автори

Томас Кародърс - вицепрезидент по научните изследвания към Carnegie Endowment for International Peace, Вашингтон; автор ...

повече

Интервю с Януш Бугайски

Вашингтон, 20 март 2003 г. Януш Бугайски ...

повече

Краят на парадигмата на прехода

През последната четвърт на XX век тенденциите в седем различни географски региона се сляха в ...

повече
-
+
4
Кой е онлайн
В момента има 64 посетителя в сайта

Общо събрание

 

Екатерина Михайлова, председател на Oбщото събраниеЕкатерина Михайлова, председател на Oбщото събрание

Екатерина Михайлова е председател на УС на Институт „Разум”. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Била е адвокат в Адвокатска колегия – Пазарджик. В момента е народен представител в 41-то Народно събрание от Синята коалиция и негов зам. председател. Зам. председател е на Демократи за силна България. Била е народен представител в 36-тото, 37-мото, 38-мото, 39-тото и 40-то Народно събрание. Г-жа Михайлова е била председател на ПГ на СДС, председател на ПГ на ОДС, зам. председател на ПГ на ДСБ, зам. председател, главен секретар и председател на Съюза на демократичните сили. Чете лекции в НБУ и ПУ "Паисий Хилендарски" "Парламентаризьм и правова държава в България" - теория и практика. Автор е на книгата "Парламентаризьм и правова държава в България".

Александър Политов, членАлександър Политов, член

Александър Политов е изпълнителен директор и член на УС на Институт „Разум” от декември 2008 г. Има бакалавърска степен по политология и международни отношения от Американския университет в България и магистратура по политология от Централноевропейския университет в Будапеща. Доктор e по политически науки от СУ „Св. Климент Охридски”. Александър Политов има опит в разработването и управлението на проекти. Бил е програмен координатор и координатор на Регионалната програма на Българско училище за политика (2003 – 2010). Работил е по проект “Политически програми и платформи, издадени в България в периода на преход: сравнително изследване" на Политическа академия за Централна и Югоизточна Европа (2002 - 2003). Заемал е последователно длъжностите сътрудник в международен отдел, международен секретар и секретар по вътрешна политика в Съюза на демократичните сили (1997 - 2002). Бил е сътрудник към кабинета на министъра в Министерство на правосъдието и правната евроинтеграция (1997 – 1998). Владее английски език. Публикации: „Външната политика на ЕС в контекста на новия световен ред”, сп. Геополитика и геостратегия, бр. 3/2014; „Мултилатерализмът като теория и основен подход във външната политика на Европейския съюз”, сп. Международни отношения, бр. 2/2014; „Многоезичието в София: резултати от проучване сред граждани”, сп. Български език и литература, бр. 2/2013; “Ukraine on the Road to the EU and NATO: Lessons from Bulgaria”, 2008 (в съавторство); “Internal Party Democracy – a Means of Restoring Public Trust in Political Parties” in Reshaping the Broken Image of Political Parties, 2007 (в съавторство).

↑ back to top

Светлана Ломева, членСветлана Ломева, член

Светлана Ломева е магистър по политология от СУ “Св. Климент Охридски.” Тя е един от основателите на Българско училище за политика и негов директор до юли, 2009г. От 2002г. е преподавател в Нов български университет, като в периода 2003 – 2005 е заемала длъжността директор на Центъра за продължаващо обучение към същия университет. Светлана Ломева е била директор на Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа. Специализирала е в Институт „Робърт Шуман”, Будапеща; Американски университет в България; Съвета на Европа. Била е гост лектор в Ohio Commission on Dispute Resolution and Conflict Management и Cuyahoga Community College, Кливланд, САЩ. Светлана Ломева е един от основателите и член на Европейската асоциация по политически обучения към Съвета на Европа; член на International Network for Conflict Resolution and Peace Building; член на УС на Институт „Разум” и на редакционния съвет на списание „Разум”; заместник председател на Настоятелството на гимназия „Балканика”. Публикации: “Reshaping the broken image of the political parties”, 2007; „Дневния ред на политическите партии и дневния ред на обществото в контекста на европейската интеграция”, 2004; „Европейско гражданство”, 2002. Владее английски, ползва руски.

Светослав Малинов, член и главен редактор на сп. „Разум”Светослав Малинов, член и главен редактор на сп. „Разум”

Светослав Малинов е магистър по политология (СУ “Св. Климент Охридски”), магистър по политическа философия (University of York, UK), доктор по политология (СУ “Св. Климент Охридски”). Специализирал е политическа теория и история на политическата мисъл в Норвегия, Италия, САЩ и Великобритания. В момента е доцент по история на политическите идеи в СУ “Св. Климент Охридски”. От 2002 г. e главен редактор на теоретичното списание за политика и култура РАЗУМ. Д-р Малинов е автор на множество научни публикации и преводи в областта на политическата теория. Бил е народен представител и член на програмния съвет и на експертния съвет на Българското училище за политика. В момента е евродепутат в Европейския парламент.

Анна Гочева, член

Анна Гочева, член

Анна Гочева е магистър по връзки с обществеността. Била е директор на пресцентъра на СДС, програмен координатор в ПАЦЕ и Училище за политика и директор на Институт „Разум”. Била е експерт по дейност „ Информация и публичност” по проекти на ОПАК към Висшия съдебен съвет. В момента е консултант по политически ПР.

 

 

 

Джон ХълсманДжон Хълсман, член

Джон Хълсман е експерт по външна политика. Бил е съветник на различни правителства в Европа и САЩ. В момента е изследовател към Германския съвет по международни отношения.

 

↑ back to top

Януш Бугайски, член

Януш Бугайски, член

Януш Бугайски е Директор на Проект за Новите европейски демокрации към Центъра за стратегически и международни изследвания, Вашингтон. Ръководи изследванията върху Централна и Южна Европа в Института по международни отношения към Държавния департамент на САЩ. Получава наградата за особени обществени заслуги на Държавния департамент на САЩ, Американската агенция за международно развитие и Агенцията за разоръжаване и контрол върху въоръжаването. Автор е на редица статии и авторитетни книги, свързани с външната политика.

Иванета Добичина, членИванета Добичина, член

 

 

Вера Мутафчиева

Вера Мутафчиева, член (1929 - 2009)

Вера Мутафчиева е българска писателка и историк - османист, член на Българската академия на науките. През 1951 г. завършва история в Софийския университет, а от 1978 г. е доктор на историческите науки. Вера Мутафчиева е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в големи тиражи. Била е ръководител на Агенцията за българите в чужбина (1997-1998). Вера Мутафчиева е лауреат на множество отличия, включително на Хердерова награда (1980).

 

 

↑ back to top